Coaching, een voorbeeld

Ik krijg vaak de vraag hoe een coachingsessie eruit ziet. Ik heb hieronder een voorbeeld uitgeschreven. Uiteraard is de echte sessie veel uitgebreider geweest. Het geeft echter wel een kleine impressie 🙂

De situatie
Mijn klant is een man van 45 jaar oud, distributiedirecteur bij een familiebedrijf. Hij ligt sinds een jaar in scheiding, vader van twee kinderen, ex-vrouw wil het ouderlijk huis niet verlaten, en stuurt aan op een vechtscheiding, terwijl hij haar, naar eigen zeggen, een heel goed voorstel heeft gedaan.  Hij heeft twee broers met wie hij het bedrijf bestuurt, maar met wie hij het eigenlijk niet zo goed kan vinden. Hij vindt dat ze hem steeds de ‘rotklusjes’ geven. Daarnaast zijn zijn werknemers erg aanhankelijk en vragen voor elk wissewasje om hulp. Hij is gaan turven hoe vaak zijn bureaudeur open gaat: gemiddeld 12 keer per uur! Hierdoor krijgt hij zijn werk niet af en moet dit dan mee naar huis nemen. Thuis is de situatie echter ‘explosief’ en lukt het dan ook niet om goede kwaliteit af te leveren. Door de werkdruk heeft hij weinig tijd om met zijn kinderen door te brengen. Vooral zijn dochter van 12 lijdt hier onder. Er is regelmatig ruzie thuis. 

Zijn hulpvraag
Help mij om mijn tijd beter te gebruiken op het werk, zodat ik mijn werk niet mee naar huis neem en meer tijd kan doorbrengen met mijn kinderen.

We tekenen een contract voor 6 sessies van een uur via Skype (hij woont niet bij mij in de buurt), extra begeleiding via e-mail en enkele korte telefonische contacten

De eerste sessie Het doel van de eerste sessie van twee uur is om de situatie te ontdekken en doelen te stellen. Ik vraag aan mijn klant om me te vertellen wat er misgaat in zijn leven. Hij praat honderduit, raast door over wat er niet goed loopt in zijn leven. Ik noteer wat hij vertelt. Vervolgens vraag ik: “OK, dat is alles wat je niet meer wilt, vertel eens, wat wil je hiervoor in de plaats?” 

Realisatie
Mijn klant realiseert zich dat alles gaat zoals het gaat omdat hij geen nee durft te zeggen: niet tegen zijn ex-vrouw, niet tegen zijn broers en niet tegen zijn werknemers. Dat moet anders, vindt hij! SUPER
 wanneer en hoe komt hij in actie?

Doelen
De eerste sessie eindigt met drie doelen
1) Ik wil tijd creëren om mijn werk op tijd af te krijgen
2) Ik wil minimaal 3 uur per week één-op-één-tijd met mijn kinderen besteden
3) Ik wil mijn scheiding finaliseren.

In de sessies erna onderzoeken we elk doel: waardoor wordt hij tegengewerkt, wat kan hij winnen om het te veranderen, wat heeft hij nodig om dit te realiseren etc.

Voorbeeld
Coach: “ Wat heb je nodig om je werk af te krijgen?”
Klant: “Een uur per dag waarbij niemand me stoort”
Coach: “Hoe kun je er voor zorgen dat niemand je stoort?”
Klant: “Mijn werknemers kloppen zo veel bij me aan, dat moet stoppen. Ze zijn onzeker, ik wil ze gaan coachen om zelfstandig te werken, werk delegeren en ze zelfvertrouwen te geven. Maar het is belangrijk dat ze me af en toe met rust laten.
Coach “Wat zijn je optie?”
Klant: ” Ik moet meerdere dingen doen. Zij moeten duidelijk weten dat ik een uur per dag niet bereikbaar ben. Ik denk dat ik ook maar een ‘niet-storen-bord” ga ophangen. Een uur waarbij ze niet bij me kunnen aankloppen.
Coach: “Super, wanneer ga je het bord kopen en ophangen?”
Klant: “ morgenochtend”
Coach:”Dus als ik je morgenavond bel dan hangt er een prachtig bord aan de deur?”
Klant: “ Ja
” 

Coach: “Wanneer ga je een uur voor jezelf nemen? Op welke tijd van de dag ben je zelf het meest productief?”
Klant: “Begin van de middag
 ja, net na de lunch, dat is een goede tijd om een uur niet gestoord te worden”


De klant noteert de actie: Ik koop een niet-torenbord en hang om elke dag op tussen 14:00 en 15:00

Sindsdien hangt de klant elke dag tussen 14:00 en 15:00 een bordje niet storen op. In het begin liepen zijn werknemers toch naar binnen, maar na een assertiviteitstraining van een uur durfde hij ze daar op aan te spreken en is het niet meer gebeurd.

In de 6 sessies samen heeft hij voor al zijn doelen duurzame oplossingen bedacht. Na het traject was zijn scheiding een stuk opgeschoten, is de werkrelatie met zijn broers verbeterd en krijgt hij zijn werk af, waardoor hij bij thuiskomst tijd kan besteden aan zijn kinderen. 

Wil je meer informatie over mijn begeleiding, tarieven etcetera? Aarzel niet en vraag ernaar! Ik verzorg ook testsessies van 30min via telefoon of skype om de dynamiek van het coachen te testen. Dit is geheel vrijblijvend en verplicht je in geen geval tot het afnemen van mijn diensten of tekenen van een contract. 

Ik ben te bereiken via laurien@hooscoaching.eu

Mijn expertises: kwaliteit op het werk, balans tussen privé en professioneel, burn-out, carriÚreswitch, stressreductie, tijdsmanagement, zelfvertrouwen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *